PREDMET
Avdioobčutljiva kocka je vezje, ki prek tranzistorjev lovi zvočni signal in ga pretvori v vizualno. LED diode utripajo glede na dane zvočne strukture oziroma impulze, ki se povezujejo prek zvočnega izhoda. Utripanje lučk je podobno kot vsesplošno družbeno delovanje zaznavni iznos, soodvisen od vnaprej danih vzorcev. Avtorici bosta med odprtjem festivala nadgradili analogno elektronsko vezje z Arduino mikrokontrolerjem.

UMETNIK / UMETNICA
ČIPke smo skupnost žensk, ki hodimo na ČIPkaste delavnice in se ukvarjamo z elektronskimi vezji, odprtokodnim programjem in drugimi gikastimi eksperimenti. Zelo rade imamo nove prijateljice, ki se nam lahko kadarkoli pridružijo. ČIPke smo iniciativa, ki raziskuje situacijo žensk v znanstveno tehničnem kontekstu in intermedijski umetnosti, odpira prostor komuniciranja o pogojih delovanja žensk na tem področju ter hkrati organizira praktično-izobraževalni program, ki vključuje različne delavnice odprtokodnih programov, njihovega programiranja, grafičnega oblikovanja, video montaže, elektronike in robotike. Poleg večdnevnih delavnic, ki jih vodijo priznane lokalne in mednarodne mentorice, so za vse udeleženke ČIPk na široko odprti prostori Rampa Laboratorija na Kersnikovi 4 vsak ponedeljek ob 17. uri. ČIPkarska srečanja so namenjena ČIPkastem klepetu (vsak prvi ponedeljek v mesecu) oziroma mentorskemu svetovanju kustosinj Ide Hiršenfelder in Saše Spačal pri razvijanju samostojnih projektov; enodnevnim vodenim delavnicam krajšega formata Od ČIPke do ČIPke (vsak tretji ponedeljek v mesecu), na katerih ena ČIPka ostalim predaja pridobljena znanja, in ČIPkastem odprtem laboratoriju, ki je namenjen medsebojnemu učenju in nadgradnji znanj, ki so jih udeleženke pridobile samostojno ali na drugih delavnicah.

Sara Šabjan je študentka Filozofije in Sociologije na Filozofski fakulteti. Zanimajo jo elektronika, računalništvo, odprtokodno programje, glasba in še marsikaj. Je redna sodelavka Glasbene redakcije na Radiu Študent, kjer objavlja recenzije glasbenih dogodkov in pripravlja glasbene opreme. DIY delavnice je med drugim vodila na Festivalu neodvisnega založništva Tresk in v RogLabu.

Monika Pocrnjić (1987) je umetnica in hekerica, ki trenutno živi in ustvarja v Mariboru. Zelo rada razstavlja in sestavlja ter spreminja funkcionalnost predmetov, tako da iz njih nastanejo majhni umetniški artefakti. Pogosto so te umetnine sestavljene iz analognih ali digitalnih naprav, mobitelov, računalniških komponent, rastlin ipd. V času študija je začela sodelovati z organizacijami, kot so Kibla, Hacketeria.org, Son:da (projekti GT22, Soft Control in festivali Kiblix, Mfru, ArsElectronica, MediaScape). Trenutno razvija in vzpostavlja več laboratorijev znotraj prostorov kreativnega kolektiva GT22 (Glavni trg 22) v Mariboru. V prostem času se rada ukvarja s hekanjem in posreduje svoje znanje elektronike in umetniških praks širši javnosti.

http://gt22.si/#
Produkcija: Rampa Laboratorij